close

STRADELLA SAOTA

2345

Bel Er, Los Anđeles, SAD

Stradella je prvi projekat kompanije SAOTA u Los Anđelesu i predstavlja preuređenu kuću iz sedamdesetih godina prošlog veka, koja se nalazi na prelepom rtu u Bel Airu.

Originalni plan kuće i okućnice je obezbeđivao zaklonjenost od ulice i impresivan pogled na zaliv – od centra grada do glavne poslovne četvrti, sa planinama na istoku i okeanom na jugu.

Poštujući klijentovu želju da se otklone svi tragovi izvorne arhitekture španskog stila, SAOTA je odlučila da ogoli postojeću kuću do drvenog kostura, maksimizuje površinu i da, ojačavajući ili proširujući gde je to potrebno, probije velike prozore, koji će puštati u kuću divnu svetlost Zapadne obale, valoviti pejzaž i zelenilo. Ovaj koncept „pozivanja okruženja u kuću” je srž pristupa kompanije SAOTA, koji je u Stradelli vidljiv od planiranja prostora do dizajna fasade, od uređenja okućnice do rasvete, veličine i rasporeda prozora i zaklona od svetlosti.

Atraktivan prilaz prosečen preko šumovitog brežuljka vodi do prednjeg dvorišta obraslog zelenilom i ulaza u kuću. Prednja fasada je zamišljena kao skulpturalna kompozicija – masivan potporni stub povezuje kuću sa brdom, a čisti, kameni zidovi sa usečenim vertikalnim zaslonima iznad stakala privlače pogled ka kući i u nju. Predvorje se nastavlja u asimetričan prolaz prosečen kroz centralni deo kuće, koji namerno odlaže pogled na centar grada, uokviren visokom tavanicom prostrane sobe. Masivne forme ulaza usidrene u obronak planski prelaze u lakšu strukturu, koja se vrtoglavo nadvija nad grebenom i uokvirava pogled na grad. Odavanje počasti utopijskom kalifornijskom modernizmu ogleda se u rekonfigurisanom arhitektonskom planu sa mnoštvom otvora, koji ima za cilj da uhvati suštinu kalifornijskog življenja: prostorije odišu svetlošću, svežinom i prostranošću, čineći kuću istovremeno modernim porodičnim domom i prostorom za raskošne zabave. Gde god je moguće, zidovi su zamenjeni staklenim površinama od poda do tavanice, sa ogormnim kliznim prozorima ili prozorima na preklop. Glavne spavaće sobe i kupatila su redizajnirani tako da se nastavljaju u spoljašnje terase, koje vise iznad svetlucavog noćnog horizonta.

Bujno šumovito okruženje koje uokviruje prilaz kući kao da ulazi u nju kroz prednju terasu, koja je dobila nov bazen i dugačke žardinjere. Velika nova nadstrešnica se prirodno nastavlja na unutrašnje prostorije, poboljšavajući povezanost između različitih funkcija kuće i pružajući udoban prostor za ručavanje i odmor na otvorenom. Ova 40 metara dugačka nadstrešnica izražajne tanane strukture, koja podseća na Koenigov Stahl House, lebdi iznad istočne terase i uokviruje plavo nebo i palme i povezuje preuređene elemente bivše kuće i novi kućni bioskop i trpezariju na severnoj strani. Ovaj dodatak premošćuje originalni izlaz i definiše novi parking prostor na zadnjoj strani objekta. Nova teretana i spa, podrum i prostorije za poslugu smešteni su na podrumskom nivou, čime glavni stambeni prostor na prvom spratu ostaje otvoren i svetao.

Ukupna paleta boja balansira tople i prirodne tonove naspram čvrstih masa i oštrih linearnih formi koje karakterišu arhitekturu. Beli zidovi od francuskog krečnjaka čine elegantnu pozadinu oživljenu, spolja i iznutra, bronzanim anodizovanim aluminijskim zaslonima i svetlosivim prozorskim okvirima. U unutrašnjosti, sivo obojena drvenarija od jasena nadopunjuje kamene podne pločice koje pokrivaju prostore za dnevni boravak i harmonično se uklapa sa hrastovim podom u spavaćim sobama.

Pažljivo osmišljena rasveta naglašava arhitekturu i direktno prati raspored nameštaja, čime se obezbeđuje osećaj intimnosti u svim otvorenim prostorima. Skrivene svetiljke i diskretan raspored svetala stvara prijatan noćni ambijent, a svetlucanje gradskih svetala Los Anđelesa ostaje glavna atrakcija.

Okućnica je dizajnirana tako da unapredi već raskošno okruženje. Bilo je potrebno uvesti dvorište u srce dizajna, a za to su prostori sa biljkama bili od ogromne važnosti kako bi se ublažio izgled i utisak savremenih oblika i omogućio intimniji osećaj boravljenja u zelenilu. Postojeće palme su zadržane na terasi bazena i čine deo pogleda iz bara solarijuma i glavne spavaće sobe, dok nisko rastinje i travnjaci koji vode do terasa obezbeđuju funkcionalnost otvorenih prostora i nezaboravan pogled na horizont. Na zadnjoj strani placa zasađeno je još rastinja, što je ulepšalo kolski prilaz već oivičen drvećem, dok su karakterna stara stabla u prednjem dvorištu zadržana i pružaju pravu atmosferu ovog mesta i odgovarajuću pozadinu za predvorje i radnu sobu.

Prevazišavši okvire tradicionalog preuređenja, SAOTA je potpuno preobrazila postojeću kuću u kuću koja funkcioniše na najvišem nivou i uspostavlja svežu savremenu estetiku u tradiciji kalifornijskog modernizma.

Tags : arhitekturaSAOTA