close

MAISON MARTIN MARGIELA – KAO NEKAD DIOR

sads

Nekada je Dior postao Galliano i Galliano je postao Dior.  Danas je Maison Martin Margiela i Dior i Galliano!

Piše: Jean Fas

Nakon završetka prestižnog britanskog koledža Central Saint Martins College of Art and Design, John Galliano je zbog raskošnog talenta i virtuoznosti bio jedan od najtraženijih dizajnera. Mladi dizajner bio je gladan da pokaže svetu svoju strast ka modi koja je bila sve samo ne komercijalna moda. Od devedesetih do danas, gde god se pojavila, Galliano moda je bila ekstavagantna, futuristi– čka i gotovo nenosiva, ali nikad i nikog nije ostavljala ravnodušnim: to je moda velike strasti i bujne mašte, moda koja nema granica, moda gde je i nemoguće – moguće. Zbog njegove virtuoznosti Galliana je krajem devedesetih put odveo ni manje ni više nego u modnu kuću Dior, gde se zadržao petnaest godina i napravio modni preporod. Dior tokom dvehiljaditih dostiže svoj modni vrhunac i slavu.

Kolekcije koje za modnu kuću Dior kreira virtuoz Galliano, svet sa nestrpljenjem iščekuje. Šta je sledeće? Šta će Galliano ponovo da izmisli? Kojom će se temom tokom kreiranja unikata baviti?

Sve su to bila pitanja mnogih modnih sladokusaca i modnih kritičara. Gallianova ideja je bila da naglasi ženstvenost i crpe inspiraciju iz burne svetske istorije, od egipta i Mesopotamije do Francuske revolucije. Dramatičnost i teatralnost su postali zaštitni znak Diora pod Gallianom. Simbioza starog i tradicionalnog Diora i Gallianove eks– centričnosti stvorila je zlatno doba Diora, odnosno potpuno nov imidž, koji je trajao do februara 2011. godine i skandala koji je u sekundi obišao svet. Te februarske noći u jednom pariskom kafiću, John Galliano je u pijanom stanju verbalno napao jevrejsko-azijski par, uputivši mu niz pogrdnih reči i antisemitskih izjava. Video-snimak koji je dokaz da se to zaista i dogodilo razbesneo je ceo svet i oterao Johna iz Diora.

Na početku, podsetimo se malo na razvojni tok modne kuće Christian Dior pre i posle odlaska njenog najkreativnijeg art direktora, Johna Galliana.

Da li je bila pametna odluka otpustiti Johna zbog poganih opaski o Jevrejima izrečenih u pijanstvu i rizikovati sa novim dizajnerom koji će moći da parira tako velikom virtuozu? Šta je John uradio za kuću Dior? Po čemu, odnosno po kome obožavaoci mode pamte Dior? Ko je i šta je danas Maison Martin Margiela? Da li je Galliano konačno uradio kolekciju o kojoj godinama sanja i koja je dovoljno dobra? Da li je u današnje vreme visoka moda uopšte popularna i isplativa? Ko je danas nosi, gde i kako?

Čelnici modne kuće Dior izjavili su za medije da su Gallianove reči u „potpunoj suprotnosti sa vrednostima koje je Christian Dior oduvek branio”. Iste godine Galliano je ostao bez prestižnog francuskog priznanja Legija časti, koja mu je bila dodeljena 2009. godine. Nakon nemilog događaja, Galliano se na suđenju izvinio zbog svog ponašanja, platio kaznu od 6.000 evra i povukao se iz javnosti. Zbog mnogobrojnih skandala i problema sa alkoholom John se podvrgao rehabilitacijama, pripremajući svoj veliki comeback u modnu kuću Maison Martin Margiela. Modna kuća Dior je imala dug krizni period dok je pokušavala da pronađe najbolju zamenu za Galliana. Kritike na „stilsko lutanje” su bile vrlo oštre, sve dok se 2016. godine nije pojavila Maria Grazia Chiuri, koja je dotad radila za velikog Valentina.

POVRATAK MODNOG MAGA

Dugo očekivani povratak modnog maga Johna Galliana desio se u januaru 2015. godine, kada se dizajner nakon defilea kolekcije za belgijsku modnu kuću Maison Martin Margiela pojavio u belom radnom mantilu i pozdravio publiku, koja ga je pozdravila velikim aplauzom i suzama radosnicama. Veb-portali, društvene mreže, modni magazini i modni kritičari ispratili su ceo događaj i pisali o novom stilu kuće Maison Martin Margiela.

Beli kaput sa ženskim likom od tila ostavlja bez daha
Beli kaput sa ženskim likom od tila ostavlja bez daha
Maison Martin Margiela haute couture jesen-zima 2017
Maison Martin Margiela haute couture jesen-zima 2017

Odeću su poredili sa nekadašnjim stilom kuće Dior, Alexanderom McQueenom i Jean-Paul Gaultierom… Sve je moguće, ali istina je da John Galliano poseduje modnu esenciju i posebnost, koju gde god poneo, ličiće samo na njega. Modna kuća Maison Martin Margiela doživljava svoj preporod i nakon duge tišine ponovo se glasno vraća na modnu scenu i vrlo se visoko kotira. Muzičke zvezde na muzičkim festivalima, glumci na filmskim festivalima na crvenim tepisima nose kreacije Margiela sa prepoznatljivim Galliano rukopisom. Sve mnogo podseća na Dior haute couture kolekcije, ali je još luđe i neverovatnije. John Galliano je povratio staru modnu slavu. Njegove kreacije su ponovo futuristične i skulpturalne kao da su sišle sa slikarskog platna, ali i nosivije nego ikada.

Model haljine kreatorke Marie grazie Chiuri za Dior haute couture jesen-zima 2017.
Model haljine kreatorke Marie grazie Chiuri za Dior haute couture jesen-zima 2017.

MODA JE UMETNOST

Da je moda osim šou-biznisa i umetnost, svedoče slike koje govore više od reči.

Virtuozne potpetice Maison Martin Margiela haute couture jesen-zima 2015.
Virtuozne potpetice Maison Martin Margiela haute couture jesen-zima 2015.