close

ICONIC MOMENTS

iiii

PIŠE: Petra Milačić

AUDREY HEPBURN U DORUČKU KOD TIFANIJA

Kada je u prvoj sceni filma Doručak kod Tifanija iz 1961. Audrey Hepburn, u ulozi poslovne pratilje Holly Golightly, u crnoj haljini stala ispred Tifanija na Petoj aveniji, taj prizor je istog časa postao jedan od najvećih modnih trenutaka u istoriji. Hepburnova je nosila crnu, ravnu, do poda dugu haljinu od italijanskog satena, koju je dizajnirao Givenchy, i uz nju duge crne rukavice, bisernu ogrlicu i muštiklu. Prava slika pariske ženstvenosti na njujorškim ulicama. Iako je saradnja između Hepburnove i Givenchyja počela osam godina pre Doručka kod Tifanija, kada ju je njen agent poslao u Pariz da joj Givenchy kreira garderobu za ulogu u filmu Sabrina, upravo je ova scena stavila krhku glumicu u centar pažnje kao ikonu stila zbog njenog jednostavnog šika i osećaja za modu.

HERMÈS TORBE

Luksuzni francuski brend Hermès osnovao je 1837. godine Francuz nemačkog porekla Thierry Hermès, koji je u početku pravio luksuzne amove, uzde i sedla za plemićke konje, a kasnije i torbe dizajnirane za nošenje sedla. Kompanija je prvu žensku kožnu torbu napravila 1922. i redizajnirala je kao sac à dépêches tridesetih godina prošlog veka. Ta uzana akten- -tašna postala je poznata kada se Grace Kelly pojavila sa njom u Hitchcockovom filmu Držite lopova. Kelly je postala fan, a torba je dobila svoje novo ime po njoj.

Osamdesetih godina dvadesetog veka kompanija je predstavila Birkin torbu, nazvanu po glumici Jane Birkin, koja je do danas daleko najpopularniji dizajn Hermès torbi. Torba je nastala iz potrebe za većom torbom nego što je bila Kelly verzija. Navodno, generalni direktor Hermèsa je sedeo pored Birkinove kada su se rasule stvari iz njene torbe, što je glumicu navelo da objasni da je teško pronaći torbu za vikend. Te čuvene torbe se prave od krokodilske kože i koštaju i do $250,000. One su vrhunski statusni simbol. Svaka torba je ručno šivena i za njenu izradu je potrebno i do dva dana.

PACO RABANNE METALIK MINI-HALJINA

Paco Rabanne je počeo kao dizajner nakita pre nego što se okrenuo modi. Na njegovoj prvoj modnoj reviji 1966. pojavila se čuvena mini-haljina od plastike i metala – bilo je to hrabro i revolucionarno. Look je bio futuristički, go-go šezdesetih i intergalaktički u isto vreme. Barbarela, koju je igrala Jane Fonda u istoimenom filmu, nosila je metal-mesh kostim koji je dizajnirao Rabanne. Francuska pevačica i glumica Françoise Hardy je takođe bila fan. Pre nego što je kreirao tu kolekciju, Rabanne je dizajnirao nakit za kompanije Nina Ricci, Pierre Cardin, Givenchy i Balenciaga.

Tags : iconic moments