close

GUCCI – NAJTRAŽENIJA MODNA MARKA NA PLANETI

Untitled

Piše: Jean Fas
Foto: www.gucci.com

NAJPOZNATIJI ITALIJANSKI MODNI BREND GUCCI , NAKON DOLASKA NOVOG KREATIVNOG DIREKTORA ALESSANDRA MICHELA 2016. GODINE, PONOVO DOSTIŽE SVETSKU SLAVU.

Istorijat Guccija je gotovo epsko-lirski. Brend je osnovao Guccio Gucci u Firenci 1921. godine. Njegova je životna priča veoma intersantna i značajna za italijansku modu i kulturu.

Temelj brenda je činila zanatska izrada kožne galanterije – torbi, kaiševa, kofera, rukavica, obuće, a nekoliko godina potom usledila je i jedinstvena konjička linija proizvoda. Ne, ovo nije priča o francuskom brendu Hermès, već o italijanskom brendu Gucci.

Godine 1947. Gucci u svoju liniju proizvoda uvodi bamboo bag, torbu koja podseća na konjičko sedlo i prepoznatljivu po dršci od bambusa. Tokom pedesetih godina prošlog veka, zaštitni znak Gucci mode postaju i muške mokasine, kao i upotreba zeleno-crveno-zelenih traka na gotovo svakom poizvodu. Ti komadi odeće već u to vreme postaju sinonim za kvalitet i italijansku visoku modu. Svetski džet-set želi da poseduje bilo šta sa logom GG ili oznakom Gucci. Guccio Gucci počinje da prima lične porudžbine od princeze od Monaka Grace Kelly, zatim od Jeckie Kennedy, Sophije Loren i Elizabeth Taylor.

Nakon smrti Guccija porodični biznis preuzimaju sinovi Aldo, Ugo, Rodolfo i Vasco.

GUCCI – MRAČNA JAVNA TAJNA

Pored sveg glamura, ovaj brend ima i svoju mračnu stranu, koja je manje-više poznata javnosti.

Naime, poznato je da su u porodici Gucci postojali veliki sukobi oko imetka imperije, koja je zarađivala veliki novac, a koji su bahato trošili svi članovi porodice. Ipak, najpoznatiji sukob izazvao je bračni par Maurizio Gucci i Patrizia Reggiani, a njihova priča sledi…

Maurizio, unuk Guccija Guccija, oženio se Patrizijom 1973. godine i sa njom dobio dve kćerke, Allegru i Alessandru. Bio je to skladan brak i par je živeo na visokoj nozi, mondenski i hedonistički, dok se imperija Gucci, zbog sukoba sa ostalim članovima porodice i suvlasnicima, obrušavala i približavala bankrotu. Pored toga što je loše vodio kompaniju, Maurizio je imao i ljubavnicu, sa kojom je želeo da se venča, te je činjenica da će ostati bez ičega, naterala Patriziju da smisli kobni plan – da naruči ubistvo muža.

Nakon što je kompanija gotovo bankrotirala, Maurizio je prodao porodični biznis grupaciji Investcorp iz Bahreina za 170 miliona dolara, a nakon samo tri godine na njega je izvršen atentat ispred kancelarije. Naravno, glavna osumnjičena je bila njegova supruga Patrizija jer je bilo već opštepoznato da se šalila na temu njegove smrti i pretila mu zbog ljubavnice.

Patrizia Reggiani osuđena je na dvadest devet godina zatvora, a posle uložene žalbe kazna joj je smanjena na dvadeset šest godina. Ona nikada nije priznala da je naručila ubistvo svog muža, a Italijani su je nazvali Crna udovica i Lejdi Gucci.

Od imovine koju su nasledile od oca, kćerke Alessandra i Allegra će biti u obavezi da isplaćuju majci 1,1 milion švajcarskih franaka godišnje nakon što odsluži zatvorsku kaznu. Tokom izdržavanja poslednje dve godine zatvorske kazne, zbog primernog vladanja Patriziji je omogućeno da izlazi iz zatvora i vodi svoj modni juvelirski biznis, što je radila i pre hapšenja.

Danas, u svojoj 69. godini i na slobodi, Patrizija retko kontaktira sa kćerkama i zaposlena je kao modni konsultant za nakit u poznatoj milanskoj kompaniji Bozart. Naravno, tokom svih godina mašta o svom povratku u modnu imperiju Gucci jer, kako i sama kaže: Ja sam jedina i prava Gucci.

O porodičnoj drami Guccijevih pisali su mnogi novinari, psiholozi, portali, a postoje i dokumentarni filmovi koji svedoče o toj teškoj priči, a mnogima se nametnulo pitanje šta je od svega zapravo istina.

Svetski mediji i dalje pišu o čuvenoj udovici i podsećaju čitaoce na čuvene Patrizijine izjave, kao što je: „Nikad u životu nisam radila, zašto bih sada, kada sam jadna milionerka“ ili, ona najčuvenija: „Radije bih cmizdrila u rols-rojsu nego bila srećna dok vozim bicikl.“

Tags : fashiongucci