close

EGZOTIČNO VOĆE

65ttt

Salak

Poreklom iz Malezije i Indonezije, salak ili zmijsko voće, kako ga još zovu, kralj je egzotike. Plod je oblika smokve i ima smeđu ljusku koja zastrašujuće podseća na zmijsku kožu. Ali nemojte da vas to odvrati. Sladak ukus i hrskava tekstura nateraće vas da zaboravite na izgled. Salak se koristi i u desertima.

Aguaje

Ovo egzotično voće pokriveno ljuspicama crvenkaste boje raste u močvarnim oblastima tropske Južne Amerike. Sadrži znatne količine vitamina C i A. Pulpa se može koristiti za lečenje opekotina. Od aguaje se takođe pravi vrlo egzotično i jedinstveno vino.

Peruanska jagoda Physalis peruviana

Iako veoma podseća na sićušnu papirnu svetiljku, ovaj plod je jestiv (i neverovatno ukusan), ali samo njegov unutrašnji deo. Zbog osvežavajuće blage kiselosti ukus je sličan paradajzu i zato se ovo voće može koristiti za spravljanje sosova za testenine.

Budina ruka

Budina ruka (ili budini prsti ili prstasti limun) pripada agrumima i stiže iz severoistočne Indije i jugoistočne Kine. Plod je izuzetno cenjen zbog svoje debele aromatične kore, koja izgleda poput limunove i koristi se za spravljanje marinada i marmelade, kao začin i osveživač vazduha.

Aki (Ackee)

Ovo voće je poreklom iz tropskih predela zapadne Afrike. Poznato je i pod nazivom biljni mozak jer plod podseća na majušni mozak i jedini je jestivi deo biljke. Nezreli plodovi su otrovni. Biljka je pre trista godina uvezena na Karibe, gde je postala vrlo popularna, naročito na Jamajci, gde je aki u kombinaciji s ribom nacionalno jelo.

Kupuasu (Cupuaçu)

Ovo voće je rasprostranjeno u slivu Amazona. Priča se da je kupuasu sledeće supervoće jer je otkriveno da je prepun hranljivih sastojaka. Često se koristi u desertima pošto ima ukus mešavine ananasa i čokolade.

Žabutikaba (Jabuticaba)

Ovi plodovi, poznati i kao brazilsko grožđe, rastu direktno iz kore stabla, pa drvo izgleda kao da ima bradavice. U Južnoj Americi, odakle ova biljka potiče, plodovi se koriste onako kako mi koristimo grožđe, a rakije i vina od žabutikabe su vrlo cenjeni.

Monstera (Monstera deliciosa)

Ovi plodovi, poznati i kao brazilsko grožđe, rastu direktno iz kore stabla, pa drvo izgleda kao da ima bradavice. U Južnoj Americi, odakle ova biljka potiče, plodovi se koriste onako kako mi koristimo grožđe, a rakije i vina od žabutikabe su vrlo cenjeni.

Kivano (Kiwano)

Kivano, poznat i kao afrička rogata dinja i afrički rogati krastavac, potiče iz pustinje Kalahari, ali danas se gaji i na Novom Zelandu i u Kaliforniji. Ljuska mu je jarkonarandžasta, a ispod nje se krije žuto-zeleni mozaik pulpe. Ukus se upoređuje s mešavinom limuna, krastavca i banane.

Salmonberi (Salmonberry)

Ove bobice stižu sa zapadne obale Amerike, gde rastu od Aljaske do Kalifornije. Plodovi liče na žutu ili narandžastu varijantu maline. Iako se ovo voće može jesti sirovo, od njega se obično pravi žele, džem i drugi slatkiši, pa čak i vino.

Tags : egzotično voće